|
Prośba! :) Zbieram i kolekcjonuję [->] stare modlitewniki (sprzed II Soboru Watykańskiego) [- Modlitewnik ->]. Lubię się z nich modlić. Warto do nich sięgać. [->] Masz taki i nie wiesz co z nim zrobić? Jeśli chcesz, aby modlitewnik trafił w dobre ręce, albo chcesz sprawić mi radość, to skontaktuj się ze mną i zwyczajnie przyślij mi go. :) Będę bardzo wdzięczy. A dodatkowo zawartość modlitewnika wzbogaci mój dział modlitw na stronie i może ktoś jeszcze skorzysta. |
W krzyżu Jezusa zobaczyć Miłość - to wyzwanie Liturgii Męki Pańskiej. Nikt nie ma większej miłości od tej Jezusowej z Krzyża. Jeśli tak jest i jeśli szukam tej największej miłości, to stanięcie pod krzyżem i ucałowanie go, jest szkołą miłości. Ucałowanie Jezusowego Krzyża jest też aktem przyjęcia swojego krzyża a to już jest trudniejsze. Trzeba się tego wciąż na nowo uczyć.
Ale bycie uczniem Pana nie może być połączone z ucieczką od krzyża - zarówno Jezusowego jak i własnego. Nie bez znaczenia jest więc gest jakim jest uklęknięcie przed krzyżem. Warto też indywidualnie przemedytować tegoroczny tekst papieskiej Drogi Krzyżowej z Koloseum: " Droga Krzyżowa w Koloseum 2014".
Dzisiejsza liturgia kończy się przy grobie, ale dzięki Jezusowi, jest to znak nadziei. Nadziei na to, że śmierć nie ma ostatniego słowa i choć odszedł Pasterz, który oddał życie za owce, to jest On zmartwychwstaniem i życiem. Dlatego welon na monstrancji jest przeźroczysty, aby widzieć Jezusa i myśląc o przemijaniu nie stracić z oczu wieczności.
Grób Pański - parafia pw. Podwyższenia Krzyża Świętego w Warszawie na Jelonkach.
Zobacz też: "Medytacja w Wielki Piątek"; " Podwyższony Krzyż! "; " Pod krzyżem ".
"Ty jesteś moim Bogiem!" za: profil DDE na facebook.com
Na koniec intencja na jutrzejszą liturgię i na cały czas wielkanocny:
"Chryste, Synu Boga Żywego, przyjmij od nas to święte czuwanie w Noc Paschalną
i daj nam taką radość z Nowego Życia, jakie nosimy w sobie,
którą tylko Ty dać możesz ludzkiemu sercu.
Ty, Zmartwychwstały. Ty, nasza Pascha!"
(Jan Paweł II, Homilia w czasie Mszy świętej Wigilii Paschalnej, 5 IV 1980).
Profil katolickich duchownych.
więcej w zakładce: "Kapłaństwo" oraz "Strony i blogi księży".
Odwiedza nas 47 gości oraz 0 użytkowników.
![]() |
Zabrania się kopiowania i rozpowszechniania materiałów znajdujących się na tmoch.net (szczególnie autorskich grafik i fotografii) bez zgody właściciela witryny. Niniejsza witryna jest w ciągłym rozwoju; strony są dodawane, modyfikowane i... czasami niektóre usuwane. Czasem pozwalam sobie modyfikować, poprawiać bądź uaktualniać już istniejące notki. Taki już jestem :) Aby wesprzeć dzieło ewangelizacyjne "tmoch.net", zobacz zakładkę "wsparcie" [->]. |
||||||
![]() |
![]() |