|
Prośba! :) Zbieram i kolekcjonuję [->] stare modlitewniki (sprzed II Soboru Watykańskiego) [- Modlitewnik ->]. Lubię się z nich modlić. Warto do nich sięgać. [->] Masz taki i nie wiesz co z nim zrobić? Jeśli chcesz, aby modlitewnik trafił w dobre ręce, albo chcesz sprawić mi radość, to skontaktuj się ze mną i zwyczajnie przyślij mi go. :) Będę bardzo wdzięczy. A dodatkowo zawartość modlitewnika wzbogaci mój dział modlitw na stronie i może ktoś jeszcze skorzysta. |
Jest taka piosenka: "Gdy na morzu, wielka burza, Jezus ze mną w łodzi jest". Rzadko komentuję na stronie Ewangelię z dnia powszedniego (Mt 8,23-27), ale dzisiejsza jest szczególnie inspirująca do przemyśleń. Nawet nie dla tego, że pierwsza w lipcu, ale dlatego, że dotyka bardzo istotnej przestrzeni w wierze, tj. zaufania w moc Boga i odpowiedzi na to, kim dla nas jest Jezus. Dla mnie ważne jest to, że Jezus nie mówi: "to wasz problem, radźcie sobie sami", ale obudzony słowami "ratuj nas" działa, nie warunkując tego mała wiarą uczniów. Prawie każdego dnia mogę znaleźć w swoim życiu takie wydarzenia, do których pasują słowa "Czemu bojaźliwi jesteście, małej wiary?". Dobrze, że nad wszystkim Jezus ma władzę, a wszelkie wichry i burze są mu posłuszne. Nie traktujmy Jezusa jako zbyteczny balast naszych łodzi, On jest nam potrzebny, abyśmy nie zginęli. Bo jest pokusa zapomnieć o Nim kiedy czujemy się bezpiecznie. Ale z osobą, którą się kocha, chce się być, niezależnie od okoliczności. Nie dajmy się oszukać, że obecność Jezusa nie jest nam potrzebna.
Tyle ode mnie. Pozwólcie jeszcze, że zacytuję kilka twittów duchownych i odeślę do dwóch blogów. Niech one będą dopełnieniem mojej notki i zainspirują do poszukiwania dobrych duchowych inspiracji pomocnych w codziennej medytacji nad Słowem Bożym.
No i dwie notki z blogów: " http://ginter.sj.deon.pl/gleboka-cisza/", " http://kramer.blog.deon.pl/burza-jest-dobra/".
na zdj. Jezioro Galilejskie.
Profil katolickich duchownych.
więcej w zakładce: "Kapłaństwo" oraz "Strony i blogi księży".
Odwiedza nas 111 gości oraz 0 użytkowników.
![]() |
Zabrania się kopiowania i rozpowszechniania materiałów znajdujących się na tmoch.net (szczególnie autorskich grafik i fotografii) bez zgody właściciela witryny. Niniejsza witryna jest w ciągłym rozwoju; strony są dodawane, modyfikowane i... czasami niektóre usuwane. Czasem pozwalam sobie modyfikować, poprawiać bądź uaktualniać już istniejące notki. Taki już jestem :) Aby wesprzeć dzieło ewangelizacyjne "tmoch.net", zobacz zakładkę "wsparcie" [->]. |
||||||
![]() |
![]() |