Jeżeli więc ustami swoimi wyznasz, że Jezus jest Panem, i w sercu swoim uwierzysz, że Bóg Go wskrzesił z martwych -  osiągniesz zbawienie.
Bo sercem przyjęta wiara prowadzi do usprawiedliwienia, a wyznawanie jej ustami - do zbawienia. (Rz 10,8-13)

Czy wolno nie leczyć duchowego raka?

Choć dziś nie niedziela, to w kontekście medialnych niespodzianek dziejących się na synodzie, chciałbym podzielić się pewną refleksją wynikająca z dzisiejszych czytań (Ga 5,18-25; Ps 1,1-4.6; J 10,27; Łk 11,42-46). Dziś w czytaniu św. Paweł wymienia katalog uczynków rodzących się z ciała, czyli z rzeczywistości pozbawionej mocy Boga, zbuntowanej przeciw Bogu, przeciwnej Bogu a są to: "nierząd, nieczystość, wyuzdanie, uprawianie bałwochwalstwa, czary, nienawiść, spór, zawiść, wzburzenie, niewłaściwa pogoń za zaszczytami, niezgoda, rozłamy, zazdrość, pijaństwo, hulanki i tym podobne". To nie jedyny katalog grzechów wymieniany przez św. Pawła na kartach Pisma Świętego. Czyni to dlatego, że jemu współcześni, odrzucając Ewangelię wolności, właśnie tym złem żyją. Niestety w naszych czasach, również tam gdzie zabraknie Boga, rozwija się ta choroba duchowa - duchowy rak - prowadzący do osłabienia, wycieńczenia, cierpienia, bezsilności a w konsekwencji do śmierci.

Czy wolno nam raka bagatelizować? Czy jakiś lekarz o zdrowych zmysłach potraktuje jakąkolwiek chorobę śmiertelną tak, jakby było to zwykłe przeziębienie i powie pacjentowi "proszę się nie martwić, samo przejdzie"?. Tak też patrzę na to co dzieje się w mediach w związku z synodem o rodzinie. Niektórzy, nieliczne pojawiające się głosy sprzeczne z dotychczasowym nauczaniem Kościoła przyjęli z taką radością i zrozumieniem, że nie boja się na antenie pytać "dlaczego polski Kościoła mówi innym językiem, niż ten postępowy". Nie przeszkadza im rodzina w której do rangi cnoty urasta to, co św. Paweł wylicza jako powód nieodziedziczenia Królestwa. Synod ma pomóc w dostosowaniu duszpasterstwa (nie doktryny) do dzisiejszego człowieka, ale nie przez odrzucenie doktryny, czyli tego, czym Kościół jest. Lekarz nie może odrzucić tego kim jest, swego wykształcenia, tego, że ma leczyć a nie np. mordować. A to słowo Boże i Tradycja jest tym, co sprawia, że Kościół jest taki jaki ma być, tzn. Chrystusowy. Bo zdrowa doktryna - Ewangelia - jest właśnie lekarstwem {to takie duchowe witaminy, ich niedobór prowadzi do osłabienia}.

Myślę więc, że dobrze, że takie "postępowe" głosy zostały wypowiedziane. Bo w raku skuteczność terapii zależy od wczesnego wykrycia. Najgroźniejszy jest ten rak, który późno objawia swoją obecność. Bo na tego duchowego raka jest w 100% skuteczne lekarstwo, a jest nim otwartość na Ducha Świętego. O ile zostanie zastosowane na czas, uchroni przed osłabieniem, bezsilnością ... Na synodzie pojawiły się głosy za komunią dla rozwiedzionych, pochwałą związków jednopłciowych (tak w zarysie i uogólnieniu) - to jest ten objaw duchowego raka braku obecności i żywotności Jezusowej Ewangelii. A ponieważ się objawił, należy podjąć leczenie, tak aby pacjent przeżył. Św. Paweł mówi więc: "Mając życie od Ducha, do Ducha się też stosujmy". To Duch Święty czuwa nad Kościołem, to On go prowadzi, umacnia i ubogaca. To On go ożywia.

Bp. Gądecki w jednej z synodalnych relacji powiedział: „Z jednej strony jest jasny obraz kryzysu rodziny na całym świecie. Z drugiej wołanie o pomoc. Te dwie rzeczy są pewne. Na znalezienie lekarstwa musimy jednak jeszcze poczekać”. Zdarza się bowiem, że choroba jest tak zaawansowana, albo tak mutuje, że standardowa kuracja nie jest skuteczna. Potrzeba nowatorskiej - czasem może eksperymentalnej. Dlatego czasem potrzeba czasu - zasłuchania się w głos Ducha Świętego - tak aby nie eksperymentować na żywym organizmie, ale zaaplikować to, co nie będzie przez niego odrzucone.

W życiu wiary chodzi o to, aby cieszyć się duchowym życiem, aby duchowo być zdrowym. Bardziej mają nas pociągać owoce ducha niż uczynki ciała. Bo przecież: "miłość, radość, pokój, cierpliwość, uprzejmość, dobroć, wierność, łagodność, opanowanie" to najlepsze lekarstwo i najlepszy duchowy kapitał. W kontekście synodu chcemy, aby te owoce były udziałem rodzin. Tak więc widząc objawy duchowego raka wzywajmy obecności Ducha Świętego i zachęcajmy ludzi do otwartości na jego działanie. Bądźmy dobrymi lekarzami zatroskanymi o los, zdrowie i życie pacjenta a nie takimi, którzy na raka dają leki na przeziębienie {tak postąpił lekarz pierwszego kontaktu z moją mamą, przez tydzień leczył ją na przeziębienie, a to rak boleśnie dawał o sobie znać}. Nie damy się wiec oszukać mediom mówiącym, że to nie choroba tylko postęp. No chyba, że dla nas wyznacznikiem dobrego życia jest katalog grzechów a nie owoce ducha. Warto więc na synod patrzeć nie jako na prosektorium, ale jako na konsylium walczące z chorobą (może w kontekście Eboli) walczące z pandemią lub epidemią. Bo miłość też może być "chora", wtedy jest niczym innym jak niszczącym egoizmem. I niestety nie jest o tego zagrożenia wolny nawet bp czy kardynał a co dopiero ja.

Patronka dzisiejszego dnia, św. Teresa od Jezusa, na wielu przedstawieniach (np. rzeźba w naszym kościele seminaryjnym) ukazywana jest w ekstazie, kiedy jej serce przebijane jest strzałą miłości. Prawdziwa miłość usuwa lęk i uzdalnia do rzeczy wielkich (nawet takich jak reforma zakonu). To pomocny obraz, bo pokazuje, że prawdziwe szczęście daje przyjęcie Bożej miłości (w sposób wyjątkowy i niepowtarzalny). Bez miłości nasze działania pozbawione są nie tylko mocy ale i owoców. To chroni nas przed faryzejską postawą, kiedy "pomija się sprawiedliwość i miłość Bożą". Niech miłość Jezusa przeniknie nas i nasze życie. Niech uzdolni do prawdziwej miłości. Niech wyzwoli i uleczy z grzechu.

A ciekawe wypowiedzi czy omówienia na temat synodu zbieram w notce: "III Nadzwyczajne Zgromadzenie Synodu Biskupów nt. „Wyzwania duszpasterskie związane z rodziną w kontekście ewangelizacji”.".

Komentarze  

#1 K. 2014-10-15 10:27
Bardzo podobne myśli chodziły mi po głowie podczas wczorajszego wieczornego Namiotu spotkania...
Ale zdecydowanie lepiej ubrał Ksiądz to w słowa ;)

Dodaj komentarz

Kod antyspamowy
Odśwież

Anti-spam: complete the taskJoomla CAPTCHA

Prośba! :) Zbieram i kolekcjonuję [->] stare modlitewniki (sprzed II Soboru Watykańskiego) [- Modlitewnik ->]. Lubię się z nich modlić. Warto do nich sięgać. [->]

Masz taki i nie wiesz co z nim zrobić? Jeśli chcesz, aby modlitewnik trafił w dobre ręce, albo chcesz sprawić mi radość, to skontaktuj się ze mną i zwyczajnie przyślij mi go. :) Będę bardzo wdzięczy. A dodatkowo zawartość modlitewnika wzbogaci mój dział modlitw na stronie i może ktoś jeszcze skorzysta.

Tak dla ŻYCIA

Aborcja to świadome morderstwo dokonane na niewinnym i bezbronnym CZŁOWIEKU !!!

#zaŻyciem #prolife #StopAborcji

Każde poczęte dziecko ma unikalny kod DNA!!! Tak mówi nauka i tak wychodzi w badaniach laboratoryjnych. Jest to zatem jego/jej (dziecka) ciało. Niech świat pozwoli im żyć, rosnąć, rozwijać się. TAK DLA ŻYCIA!

Nie dla prenatalnego mordowania niewinnych, nienarodzonych, dzieci!

Aborcja nie jest prawem człowieka, jest pozbawieniem niewinnego, nienarodzonego, człowieka jego najważniejszego prawa - prawa do życia.

[Życie człowieka od poczęcia do narodzin]

[Modlitwa do Matki Bożej z Guadalupe za nienarodzonych i ofiary aborcji]

Św. Tomasz Z Villanova OESA, Abp

Pray for peace!

http://tmoch.net/jupgrade/images/grafika2020/Serce_Jezusa_ikona_.jpgNajświętsze Serce Pana Jezusa
- zmiłuj się nad nami

Kromka Słowa!

Pontifex_pl

Śledź na bieżąco nauczanie papieskie na wiara.pl.
lub na *[Nauczanie papieskie]

U mnie odwiedź dział: papieska inspiracja.

Papieski twitter

Świętość nie oznacza robienia nadzwyczajnych rzeczy, ale jest robieniem tych zwyczajnych z miłością i wiarą. Holiness doesn’t mean doing extraordinary things, but doing ordinary things with love and faith. (5.12.2013), BXVI

Pan mój i Bóg mój

Biblia

Mój manifest duchowy
Elizeusz

www: Elizeusz.pl

Kurs dla narzeczonych:

- materiały dodatkowe i terminy ->

[Formalności przedślubne w zarysie]

Katecheza przedchrzcielna:
-> konferencje, kto może być chrzestnym?, potrzebne dokumenty.

Parafia św. Mikołaja w Grójcu

Nowa strona www [ -> ]:
http://swmikolaj-grojec.pl

Informacje o kościele ->

Modlitewnik x. Piotra Skargi SJ:

www [ -> ]

Wspólnota "Spotkania małżeńskie"

Zabrania się kopiowania i rozpowszechniania materiałów znajdujących się na tmoch.net (szczególnie autorskich grafik i fotografii) bez zgody właściciela witryny. Niniejsza witryna jest w ciągłym rozwoju; strony są dodawane, modyfikowane i... czasami niektóre usuwane. Czasem pozwalam sobie modyfikować, poprawiać bądź uaktualniać już istniejące notki. Taki już jestem :)  Aby wesprzeć dzieło ewangelizacyjne "tmoch.net", zobacz zakładkę "wsparcie" [->]. 

Copyright © 2022 Jezus jest Panem! Wszelkie prawa zastrzeżone. All rights reserved. Strona istnieje od: 10.04.2001 r.