Wyciągnij rękę nad mężem Twej prawicy,
nad synem człowieczym,
którego umocniłeś w swej służbie.
Już więcej nie odwrócimy się od Ciebie,
daj nam nowe życie, a będziemy Cię chwalili.
Zaczynamy czas Adwentu. Niejako jest to okazja na nowy początek, bo nowy rok liturgiczny, ale każde spotkanie z Panem jest okazją na nowy początek. To On jest źródłem nowości i odnowy. To Jego nam potrzeba, kiedy doskwiera nam to co stare, umierające. Postawa adwentowa to postawa ciekawości, otwartości, tęsknoty i nadziei. Jesteśmy wezwani do czuwania, ale nie biernego i bezradnego, tylko czuwania aktywnego, w którym pozwalam Bogu, żeby mi pomógł.
Wcale nie tak rzadko naszym doświadczeniem jest to, że zwyczajnie nam nie idzie. Żyjemy z dnia na dzień, biegając od obowiązku do obowiązku. Łatwo jest wtedy zagubić sens czy cel naszych działań. Łatwo żyć minimalizmami. Dlatego dziś słowo na początek Adwentu przypomina mam, że Bóg jest dobry i wierny. Jesteśmy zaproszeni do czujności i gotowości na spotkanie z Nim - zarówno w wieczności jak i w codzienności, kiedy przychodzi do nas w sakramencie, słowie, bliźnim. On nigdy nie postąpi wbrew naszej wolności. Dlatego Adwent to ten wyjątkowy czas, aby na nowo pozwolić Bogu być obecnym w naszej codzienności. Przyjmijmy przychodzącego Pana.
Bóg jest pierwszym, który wychodzi z inicjatywą objawiając siebie, ale potrzebna jest ta osobista odpowiedź człowieka, który powie "Tyś, Panie, naszym Ojcem, "Odkupiciel nasz" to Twoje imię odwieczne" dlatego "odnów nas, Boże, i daj nam zbawienie". Mówimy to jako wspólnota - ale ma to być decyzja (pragnienie) każdego osobiście. Bo inaczej czeka się na sędziego a inaczej na przyjaciela. Stąd Adwent to wielkie pytanie o miłość i motywacje. Bez Boga wszelkie nasze działania - nawet z dobrych motywów - jak pokazuję pierwsze czytanie - nie na wiele się zdają. To co daje nam nadzieję, to pewność, że "wierny jest Bóg, który powołał nas do wspólnoty z Synem swoim Jezusem Chrystusem, Panem naszym".
"Odnów nas, Boże, i daj nam zbawienie" - pełne nadziei jest słowo z dzisiejszego refrenu psalmu. Wojny, epidemie, protesty przeciw życiu dzieci niepełnosprawnych, skandale i kłamstwa, ... czas w którym potrzeba nam pełnego wiary wezwania ku Bogu. "Odnów nas, Boże", odnów nas w prawdzie, odnów naszą miłość, odnów naszą wiarę ... "i daj nam zbawienie", oczyść nas z grzechów, wyrwij nas z kłamstwa i lęku, obdarz nas łaskę. Objaw się w naszym życiu, w naszych relacjach. Niebiosa spuśćcie nam ożywczą rosę. Niech tajemnica Wcielenia odnowi nas, ożywi. Marana tha!
Dziś rozpoczynamy [Adwent 2023], a wraz z nim nowy Rok Liturgiczny (B). Warto zaznaczyć ten czas przez praktyki duchowe: kalendarz adwentowy, wieniec adwentowy, drzewko Jessego, udział w roratach, rekolekcje [Propozycje na rekolekcje adwentowe w sieci (Adwent 2023)].
Polecam [Kard. C.M. Martini: Modlitwa na początek Adwentu] oraz [Modlitwa na początek Adwentu].
Dziś zapalamy pierwszą świecę w [Wieńcu adwentowym],
Świecę Nadziei.
Wraz z początkiem Adwentu w Kościele w Polsce, pod hasłem Uczestniczę we wspólnocie Kościoła, rozpoczął się nowy rok liturgiczny i duszpasterski. Informacje można znaleźć na stronie internetowej sekretariatu Komisji Duszpasterstwa KEP: duszpasterstwo.episkopat.pl.
Tematycznie ze starych modlitewników: [Dawne modlitwy na Adwent].
6-go grudnia patronem dnia jest [Św. Mikołaj: święty Zachodu i Wschodu], w naszej parafii będziemy przeżywać odpust parafialny. Warto poznać sylwetkę i życiorys tego wielkiego świętego Kościoła, aby wyzwolić się z infantylnego obrazu św. Mikołaja kreowanego przez komercję. Zachęcam do skorzystania z modlitw ze starych modlitewników
[Modlitwy do św. Mikołaja biskupa.] lub z [Modlitw o wstawiennictwo św. Mikołaja].
Do przemyślenia: Co dla mnie w ogóle oznacza czas Adwentu?
Jak planuję przeżyć ten czas? Czy mam już jakieś postanowienia?
Co dla mnie oznacza czuwać?
Homilia z Mszy św. o 8.00:
Dziś bez nagrywanych homilii. W naszej parafii przeżywamy rekolekcje adwentowe.
Link do homilii na moim kanale YT @PanemJEZUS:
Dzisiejsze czytania: Iz 63, 16b-17. 19b; 64, 3-7; Ps 80, 2ac i 3b. 15-16. 18-19; 1Kor 1, 3-9; Ps 85, 8; Mk 13, 33-37
#MODLITWA: "Wszechmogący Boże, spraw, abyśmy przez dobre uczynki przygotowali się na spotkanie przychodzącego Chrystusa, † a w dniu sądu, zaliczeni do Jego wybranych, * mogli posiąść Królestwo niebieskie. Przez naszego Pana Jezusa Chrystusa, Twojego Syna, † który z Tobą żyje i króluje w jedności Ducha Świętego, * Bóg, przez wszystkie wieki wieków". #Amen.
"W Adwencie spotykajmy Jezusa w osobach potrzebujących" - Anioł Pański z pp. Franciszkiem - 3.12.2023r.
[Anioł Pański z pp. Franciszkiem, 3 grudnia 2023 r.]
oraz "Adwent nieustannym nawoływaniem do nadziei" - pp. Franciszek, Anioł Pański 29.11.2020r.
Wehikuł czasu:
Można przeczytać rozważania (choć większość wkomponowuję w aktualne),
wysłuchać moich homilii (o ile działają, zob. mixcloud) i obejrzeć filmiki z komentarzami
Duchowe Zamyślenie: I niedziela Adwentu (29.11.2020), Rok B
Duchowe Zamyślenie: I niedziela Adwentu (03.12.2017), Rok B
Duchowe zamyślenie: I Niedziela Adwentu (30.11.2014) Rok "B"
Inspirujące rozważanie (niedziela):
Niedzielne rozważania z "Gościa Niedzielnego"
Lectio divina i homilia na stronie biblista.pl
ks. Wojciech Węgrzyniak - medytacja
Szkoła Słowa Bożego - Rozważania niedzielne Rok C
Szkoła Formacji Duchowej - lectio divina, echo Słowa, skrutacja
Ubogacające komentarze
"Słowo na niedzielę", TVP -> https://vod.tvp.pl/website/slowo-na-niedziele,1141
Anioł Pański z pp. Franciszkiem
3 grudnia 2023 r.
Drodzy bracia i siostry, dzień dobry!
Także dziś nie będę mógł odczytać wszystkiego: mój stan się poprawia, ale mój głos nadal niedomaga. Katechezę przeczyta ks. Braida.
Dziś, w pierwszą niedzielę Adwentu, w krótkiej Ewangelii, którą proponuje nam liturgia (por. Mk 13, 33-37), Jezus trzykrotnie kieruje do nas proste i bezpośrednie wezwanie: „Czuwajcie” (w. 33.35.37).
Tematem jest zatem czujność. Jak mamy ją rozumieć? Czasami myślimy o tej cnocie jako o postawie motywowanej strachem przed zbliżającą się karą, tak jakby meteoryt miał spaść z nieba i zagrozić, że jeśli nie unikniemy go na czas, to nas przytłoczy. Ale nie jest to z pewnością znaczenie chrześcijańskiej czujności!
Jezus ukazuje to posługując się przypowieścią o panu, który powróci i jego sługach, którzy na niego czekają (por. w. 34). Sługa w Biblii jest „osobą zaufaną” pana, z którą często istnieje relacja współpracy i miłości. Pomylmy na przykład, że sługą Boga jest Mojżesz (por. Lb 12,7), a nawet Maryja mówi o sobie: „Oto ja służebnica Pańska” (Łk 1,38). Zatem czujność sług nie wynika ze strachu, ale z tęsknoty, oczekiwania na spotkanie z panem, który nadchodzi. Są gotowi na jego powrót, ponieważ go miłują, ponieważ chcą, aby po przybyciu zastał dom gościnny i uporządkowany: cieszą się, że znów go zobaczą, do tego stopnia, że oczekują jego powrotu jako święta dla całej wielkiej rodziny, do której należą.
I z tym pełnym miłości oczekiwaniem chcemy również przygotować się na przyjęcie Jezusa: na Boże Narodzenie, które będziemy obchodzić za kilka tygodni; na końcu czasów, kiedy powróci w chwale; każdego dnia, kiedy przychodzi, aby spotkać się z nami w Eucharystii, w swoim Słowie, w naszych braciach i siostrach, zwłaszcza tych najbardziej potrzebujących.
Tak więc, w sposób szczególny w tych tygodniach, starannie przygotujmy dom serca, aby był uporządkowany i gościnny. Czujność oznacza bowiem utrzymywanie serca w gotowości. Jest to postawa strażnika, który w nocy nie daje się ogarnąć znużeniu, nie zasypia, ale trwa czuwając w oczekiwaniu na światło, które przyjdzie. Pan jest naszym światłem i dobrze jest przygotować serce na przyjęcie Go modlitwą i ugościć Go miłością, są to dwa przygotowania, które, że tak powiem, sprawiając, że czuje się dobrze. W związku z tym mówi się, że święty Marcin z Tours, człowiek modlitwy, po oddaniu połowy swojego płaszcza człowiekowi ubogiemu, śnił o Jezusie odzianym właśnie w tę część płaszcza, którą dał. Oto piękny program na Adwent: spotkać Jezusa, który przychodzi w każdym bracie i siostrze, którzy nas potrzebują i podzielić się z nimi tym, co możemy: wysłuchaniem, czasem, pomocą.
Najmilsi, warto abyśmy zadali dziś sobie pytanie, w jaki sposób możemy przygotować serce na przyjęcie Pana. Możemy to uczynić przystępując do Jego Przebaczenia, Jego Słowa, Jego Stołu, znajdując miejsce na modlitwę, przyjmując Go w tych, którzy są w potrzebie. Pielęgnujmy Jego oczekiwanie, nie rozpraszając się wieloma rzeczami bezużytecznymi i nie narzekając nieustannie, ale zachowując nasze serca czujne, to znaczy pragnące Go, przebudzone i ochotne, chętne na spotkanie z Nim.
Niech Dziewica Maryja, niewiasta oczekiwania, pomoże nam przyjąć Jej Syna, który przychodzi.
za: ekai.pl, podkreślenia moje.
|
Prośba! :) Zbieram i kolekcjonuję [->] stare modlitewniki (sprzed II Soboru Watykańskiego) [- Modlitewnik ->]. Lubię się z nich modlić. Warto do nich sięgać. [->] Masz taki i nie wiesz co z nim zrobić? Jeśli chcesz, aby modlitewnik trafił w dobre ręce, albo chcesz sprawić mi radość, to skontaktuj się ze mną i zwyczajnie przyślij mi go. :) Będę bardzo wdzięczy. A dodatkowo zawartość modlitewnika wzbogaci mój dział modlitw na stronie i może ktoś jeszcze skorzysta. |
Profil katolickich duchownych.
więcej w zakładce: "Kapłaństwo" oraz "Strony i blogi księży".
Odwiedza nas 206 gości oraz 0 użytkowników.
![]() |
Zabrania się kopiowania i rozpowszechniania materiałów znajdujących się na tmoch.net (szczególnie autorskich grafik i fotografii) bez zgody właściciela witryny. Niniejsza witryna jest w ciągłym rozwoju; strony są dodawane, modyfikowane i... czasami niektóre usuwane. Czasem pozwalam sobie modyfikować, poprawiać bądź uaktualniać już istniejące notki. Taki już jestem :) Aby wesprzeć dzieło ewangelizacyjne "tmoch.net", zobacz zakładkę "wsparcie" [->]. |
||||||
![]() |
![]() |