|
Prośba! :) Zbieram i kolekcjonuję [->] stare modlitewniki (sprzed II Soboru Watykańskiego) [- Modlitewnik ->]. Lubię się z nich modlić. Warto do nich sięgać. [->] Masz taki i nie wiesz co z nim zrobić? Jeśli chcesz, aby modlitewnik trafił w dobre ręce, albo chcesz sprawić mi radość, to skontaktuj się ze mną i zwyczajnie przyślij mi go. :) Będę bardzo wdzięczy. A dodatkowo zawartość modlitewnika wzbogaci mój dział modlitw na stronie i może ktoś jeszcze skorzysta. |
19 października br. to data zakończenia III Nadzwyczajnego Zgromadzenia Synodu Biskupów poświęconego rodzinie. Jest to również Niedziela Misyjna rozpoczynająca Tydzień Misyjny. W tym dniu w Watykanie zostanie włączony w poczet błogosławionych papież Paweł VI, którego osoba przez encyklikę Humane Vitae oraz adhortacje Evangelii nuntiandi szczególnie patronuje rodzinom i dziełu ewangelizacji.
Z mojej obserwacji ta beatyfikacja nie wzbudzała takich emocji czy zainteresowania jak nie tak dawne kanonizacje Jana Pawła II czy Jana XXIII. W księgarni diecezjalnej tylko cztery egzemplarze papieskich dokumentów (i wcale nie dlatego, że wykupiono jak świeże bułeczki) i mizerny obrazek z życiorysem. Jakoś tak cicho. A przecież rola Pawła VI na XX wiek była ogromna. Jednak patrząc duchowo ma ona wielką wartość pokazując świętość człowieka oraz fakt, że Bóg przez świętość jednych przygotowuje świętość innych :) Jan XXIII + Paweł VI = Jan Paweł II.
Tak więc wspomnienie bł. Pawła VI będzie 26 września każdego roku. :)
Paweł VI – Giovanni Battista Enrico Antonio Maria Montini urodził się 26 września 1897 r. w lombardzkim miasteczku Concesio koło Brescii. Jego ojciec Giorgio był parlamentarzystą i dziennikarzem, propagował społeczną naukę Kościoła, działał we Włoskiej Akcji Katolickiej. Święcenia kapłańskie G. B. Montini przyjął 28 maja 1920 r. w Brescii, po czym kontynuował naukę i studia w Mediolanie i Rzymie, m.in. w Papieskiej Akademii Kościelnej, kształcącej dyplomatów watykańskich.
Po wojnie Pius XII chciał na konsystorzu w styczniu 1953 r. mianować prałata Montiniego kardynałem, ale ten nie przyjął wyróżnienia. Papież powołał go więc 1 listopada 1954 r. na arcybiskupa Mediolanu. Następca Piusa XII – bł. Jan XXIII już na pierwszym swym konsystorzu 15 grudnia 1958 r. mianował 61-letniego wówczas arcybiskupa Mediolanu kardynałem. A gdy ku zaskoczeniu wszystkich papież Roncalli ogłosił 25 stycznia 1959 r. decyzję o zwołaniu Soboru Watykańskiego II, nowy kardynał znalazł się w Głównej Komisji Przygotowawczej i w Komisji Techniczno-Organizacyjnej przyszłego Soboru.
Po śmierci Jana XXIII kard. Montini już po dwóch dniach konklawe, 21 czerwca 1963 r. został jego następcą, przyjmując imię Pawła VI.
Papież Paweł VI był ostatnim Biskupem Rzymu koronowanym tiarą. Papież wyrzekł się bowiem tego znaku władzy, aby z większą jasnością pokazywać służbę, do jakiej jest wezwany następca św. Piotra na wzór Pana Jezusa. Na życzenia Pawła VI tiara została sprzedana w 1964 roku, a uzyskane środki przekazano na rzecz ubogich. Przechowywana jest dzisiaj w skarbcu bazyliki Niepokalanego Poczęcia w Waszyngtonie (zob. Watykanista o znaczeniu tiary i zmianach w Mszy papieskiej; Tiara i mitra).
Jest autorem:
Dużo papieskich tekstów można znaleźć na stronie Opoki: Paweł VI
Paweł VI jako pierwszy papież przyjął w 1967 r. przywódcę sowieckiego. Był też pierwszym Biskupem Rzymu, który odwiedził w 1965 r. nowojorską siedzibę ONZ i wygłosił tam przemówienie nt. pokoju, sprawiedliwości i bezpieczeństwa na świecie.
Ogłosił 61 błogosławionych i 84 świętych i w 1970 przyznał – po raz pierwszy w dziejach – dwóm kobietom tytuły doktorów Kościoła (święte: Teresa z Avili i Katarzyna ze Sieny). To właśnie Paweł VI beatyfikował w 1971 r. o. Maksymiliana Kolbego, a w 1975 r. s. Marię Teresę Ledóchowską. Paweł VI zmarł w niedzielę 6 sierpnia 1978 r., w święto Przemienienia Pańskiego, w Castel Gandolfo, w wieku 81 lat.
Jego osobę łączy się z zakończeniem II Soboru Watykańskiego i wprowadzeniem soborowych reform (np. nowy mszał), podróżami apostolskimi (między innymi do Ziemi Świętej), rezygnacją z papieskiej Tiary - za co w środowiskach tradycjonalistycznych jest ucieleśnieniem laicyzacji Kościoła i wszelkiego zła.
Zachęcam też to sięgnięcia do artykułów poświęconych osobie Pawła VI:
bł. Pawle VI
Módl się za nami!
Profil katolickich duchownych.
więcej w zakładce: "Kapłaństwo" oraz "Strony i blogi księży".
Odwiedza nas 65 gości oraz 0 użytkowników.
![]() |
Zabrania się kopiowania i rozpowszechniania materiałów znajdujących się na tmoch.net (szczególnie autorskich grafik i fotografii) bez zgody właściciela witryny. Niniejsza witryna jest w ciągłym rozwoju; strony są dodawane, modyfikowane i... czasami niektóre usuwane. Czasem pozwalam sobie modyfikować, poprawiać bądź uaktualniać już istniejące notki. Taki już jestem :) Aby wesprzeć dzieło ewangelizacyjne "tmoch.net", zobacz zakładkę "wsparcie" [->]. |
||||||
![]() |
![]() |