|
Prośba! :) Zbieram i kolekcjonuję [->] stare modlitewniki (sprzed II Soboru Watykańskiego) [- Modlitewnik ->]. Lubię się z nich modlić. Warto do nich sięgać. [->] Masz taki i nie wiesz co z nim zrobić? Jeśli chcesz, aby modlitewnik trafił w dobre ręce, albo chcesz sprawić mi radość, to skontaktuj się ze mną i zwyczajnie przyślij mi go. :) Będę bardzo wdzięczy. A dodatkowo zawartość modlitewnika wzbogaci mój dział modlitw na stronie i może ktoś jeszcze skorzysta. |
22 listopada 2014 r w parafii pw. Wniebowstąpienia Pańskiego na Ursynowie odbyła się Konferencja Wiary, której gościem był Ralph Martin, czyli człowiek, który o odnowie charyzmatycznej i ewangelizacji wie naprawdę dużo. Jest przewodniczącym Renewal Ministries (Służby Odnowy) - katolickiej posługi poświęconej odnowie i ewangelizacji w Kościele. Służy we Wspólnocie Słowo Boże (The Word of God) w Ann Arbor w Stanach Zjednoczonych. Od 1965 r. jest liderem Odnowy w Kościele Katolickim. Założył Międzynarodowe Biuro Odnowy Charyzmatycznej w Brukseli, którym kierował w latach 1976 - 80. Pracował z Kard. L. J. Suenensem w organizacji promującej katolicką odnowę charyzmatyczną i ewangelizację. Jest autorem wielu książek m.in.: m.in. „Głód Boga”, „Powołani do świętości” oraz programów telewizyjnych. Jest znanym mówcą i ewangelizatorem. Ralph i jego żona Anne mają sześcioro dzieci i dwanaścioro wnuków.
Gość dzielił się przemyśleniami na temat "Co mówi Duch Święty do Kościoła?". Spotkanie było okazją do ubogacenie się jego świadectwem i nauczaniem. Ciekawe były również panele dyskusyjne. Spotkanie zakończyła modlitwa do Ducha Świętego.
Warto przeczytać relację: "https://ruchwiary.pl/artykul/aktualnosci-konferencje/konferencja-wiary-ralph-martin-otworzymy-sie-na-ducha-swietego" i odsłuchać konferencji sesja 1 "Nowa Ewangelizacja"; sesja 2 "Powołani do świętości"; sesja 3 "Nowa Pięćdziesiątnica". Nagrania dostępne są pod adresem "https://ruchwiary.pl/galeria".
Polecam zatem czytać książki: http://gloria24.pl/glodni-boga-praktyczna-pomoc-w-charyzmatycznej-modlitwie-osobistej
Dlaczego z mojej strony zniknęły moja nagrania?
Szczęść Boże,
Dziękujemy za wspólne świętowanie Konferencji Wiary pn. "Co Duch święty mówi do Kościoła" 22 listopada 2014r. - z Ralphem Martinem. Mogliśmy budować naszą wiarę i czerpać z mądrości mówcy głównego i inspirować się życiem zaproszonych Panelistów.
Jako Organizatorzy nie udzielaliśmy zgody na nagrywanie i publikowanie Konferencji Wiary - sesji Ralpha Martina i paneli dyskusyjnych. Nie było takiej zgody Mówców. Dlatego zwracamy się do Księdza z prośbą o pilne usunięcie materiałów audio z Konferencji Wiary ze strony: http://tmoch.net/jupgrade/index.php/ciekawe-artykuly/e-aktualnosci/761-co-mowi-duch-swiety-do-kosciola.html
Jesteśmy zaniepokojeni taką sytuacją, ponieważ jakość zamieszczonych nagrań na tej stronie pozostawia wiele do życzenia, a tym samym wpływa na wizerunek Konferencji Wiary. Organizator będzie dysponować profesjonalnym materiałem audio z Konferencji - do dystrybucji, który udostępnimy na dniach. (szczegóły: ruchwiary.pl). W związku z powyższym będziemy wdzięczni za realizację naszej prośby.
Z góry dziękujemy.
Moje nagrania usunąłem. Moje przemyślenia w odpowiedzi na zaistniałą sytuację.
Jako uczestnik o taką zgodę nie pytałem i w kontekście maila - chyba dobrze - bo pewnie bym jej nie dostał i musiałbym dokładniej notować a tak mogę na własny użytek do tego wracać. Czy można nagrywać kogoś nie informując go o tym a później nagranie udostępnić? Ja uważam, że można, jeśli spotkanie jest otwarte. Jeśli ma charakter zamknięty - to zgoda - na upublicznienie potrzebna jest zgoda. A jak mówca - występujący publicznie - nie chce być nagrywany i upubliczniany - niech nie mówi - przeżyjemy. A wspomniane spotkanie nie było zamknięte ani rekolekcyjne, więc nie rozumiem tego "zaniepokojenia". Jakby ktoś się pytał, podobne przemyślenia mam na temat sympozjów - nie chcesz być nagrany i upubliczniony - nie występuj i nie zajmuj czasu. Zależy ci na przekazie - sam się nagraj i upublicznij. Albo powiedz (napisz), że konferencja ma charakter zamknięty - to nie będziesz niepotrzebnie fatygował ludzi. Oddzielny temat to kiepskie wystąpienia - pozostaje "chłopski rozum" - i dbanie o markę strony i swoich czytelników.
Dlaczego nagrania udostępniłem. Po pierwsze nie byłem pewny, czy organizatorzy to zrobią, bo z pierwszej konferencji nagrań nie ma. Po drugie - jak zaznaczyłem wcześniej - konferencja była otwarta. Błąd, że to chciałem od razu przekazać dalej tym, którzy być nie mogli. Jak ktoś zauważył, ważna jest treść a nie jakość nagrań. A gdyby wizerunek Konferencji zależał od jakości nagrań uczestników czy robionych przez nich zdjęć przed wejściem powinno pojawić się moje zdjęcie z napisem "tych klientów nie obsługujemy". A czego się spodziewać po nagraniach dyktafonem - jak dla mnie są dobre - słychać wyraźnie. Ale jak ktoś odwiedza moją stronę to może to zauważyć, że zależy mi na jakości. Jeśli w sieci pojawiają się lepsze nagrania to nimi zastępuję moje. Tak np. jest z CCC czy ostatniej konferencji w KEP, gdzie mam nagranie dyktafonowe z całego forum a na stronie upubliczniam nagrania oficjalne. W apostolstwie wiary nie ma miejsca na szkolenie wg norm tego świata. To nie czasy na duchowe skąpstwo tj. "mam ale nie dam, bo to moje". To jedna z zasad księdza Blachnickiego. Więc reakcja organizatorów była i tak nie potrzebna, bo zaraz po upublicznieniu ich nagrań, te znalazłby się na stronie w miejsce moich. No chyba, że nie planowali tego robić a przymusiła ich moja publikacja?
Dlaczego nagrywam? Jeśli nie wolno nagrywać kilkugodzinnych wystąpień - to ja się nie pisze na słuchanie i notowanie co 10 zdania. Zwyczajnie urywa mi się przy długich wystąpieniach film - czasem myśl poleci za daleko - a jeśli mam nagranie - to zawsze mogę do niego wrócić. A jak czytam notatki to mam zanotowanie coś i czas nagrania. Proste - proste. Taki mam klimat.
Zaniepokoiło mnie stwierdzenie "zapis audio do dystrybucji". Po co pojawiać się na konferencji skoro można ją później sobie kupić? Lepiej wybierać te, które od razu wiadomo, że będą upubliczniane bezpłatnie a najlepiej transmitowane na żywo np. CCC. Dziś Dobrą Nowinę trzeba rozpowszechniać - jeśli się da - za darmo - chyba, że są koszta wydania - a nie tworzyć zamknięte enklawy dla specjalistów. No chyba, że wzorce czerpiemy już wyłącznie "z tego świata". Nie chcesz być upubliczniony - nie mów publicznie. Reszta o zasadach i prawie w kontekście głoszenia Ewangelii naprawdę nie wiele znaczy. "Darmo otrzymaliście - darmo dawajcie". Jak coś jest dobre, to i tak się sprzeda. Np. Luxtorpeda nic nie straciła umieszczając wszystkie swoje nagrania w sieci - nawet zyskała, bo sprzedaż ich płyt wskazuje, że ludzie to doceniają. Dziś też - przy strasznie przegadanym świecie - możliwość kupienia kota w worku raczej zniechęca niż zachęca. Ja za dużo mam płyt przegadanych. Nie mi to oceniać, choć i tak wolę druk.
Dopowiedzenie z dn. 28 listopada
Szczęść Boże,
Tak jak obiecałam, chciałam poinformować, że Organizator dysponuje nagraniami sesji dr. Ralpha Martina. Polecamy je tym, którzy byli na spotkaniu z Ralphem i tym, którzy ze swoich powodów, nie mogli dotrzeć... Prezentujemy nagrania w galerii: https://ruchwiary.pl/galeria - są to sesje dotyczące: Nowej Pięćdziesiątnicy, Nowej Ewangelizacji oraz Powołania do Świętości, w których zapewne każdy może znaleźć przekaz - dla siebie:-) Z Panem Bogiem!
Dobrze, że organizatorzy upublicznili nagrania. Jeśli było to wynikiem reakcji na moje udostępnienie materiałów - super. Mam nadzieję, że to nie wypadek przy pracy, ale nowa prawidłowość i nadzieja na kolejne konferencje. Bo np. nie ma materiałów z pierwszej konferencji - szkoda.
Profil katolickich duchownych.
więcej w zakładce: "Kapłaństwo" oraz "Strony i blogi księży".
Odwiedza nas 72 gości oraz 0 użytkowników.
![]() |
Zabrania się kopiowania i rozpowszechniania materiałów znajdujących się na tmoch.net (szczególnie autorskich grafik i fotografii) bez zgody właściciela witryny. Niniejsza witryna jest w ciągłym rozwoju; strony są dodawane, modyfikowane i... czasami niektóre usuwane. Czasem pozwalam sobie modyfikować, poprawiać bądź uaktualniać już istniejące notki. Taki już jestem :) Aby wesprzeć dzieło ewangelizacyjne "tmoch.net", zobacz zakładkę "wsparcie" [->]. |
||||||
![]() |
![]() |