"Szczepan pełen łaski i mocy działał cuda i znaki wielkie wśród ludu". Wiele wysiłku wkładamy, aby na czas świąt być w stanie łaski uświęcającej - spowiedź, rekolekcje, roraty, ... Na szczęście dla wielu osób wierzących jest to równoznaczne z dobrym przygotowaniem się do świąt. No bo jeśli mam przyjąć Jezusa z radością, to moje serce nie może być mroczne i bez Boga. To On jest jest źródłem łaski i mocy. Czy zatem mogę w ten fragment mówiący o św. Szczepanie wstawić swoje imię? Czy mam świadomość, że wśród dzisiejszego "ludu" (może moich bliskich, może znajomych, może współpracowników) maja się też dokonywać znaki i cuda? Znak bliskości Pana, Jego łaski, Jego obecności. Cud przebaczenia czy pojednania. Po drugie zdanie kończące dzisiejsze pierwsze czytanie: "A gdy osunął się na kolana, zawołał głośno: Panie, nie poczytaj im tego grzechu". Porusza fakt, że Szczepan prawdę o przebaczeniu chce wykrzyczeć, kiedy przecież brakuje sił i tchu - za chwilę odda ducha. Ja myślę, że prawda o przebaczeniu powinna być wykrzyczana, aby każdy ją usłyszał. Im bardziej nas prześladują, tym głos niepotępiania i oddania sądu Jezusowi powinien być wyraźniejszy. Niech dziś każdy z nas - uczniów Jezusa - chce być jak Mistrz, tj. miłosierny.
"W męczeństwie Szczepana powtarza się ta sama konfrontacja między dobrem a złem, między nienawiścią i przebaczeniem, między łagodnością i przemocą, która miała swą kulminację na krzyżu Jezusa" - pp. Franciszek.
"Św. Szczepan uczy nas łączenia miłosierdzia, przepowiadania Słowa Bożego i przebaczania " - pp. Franciszek, 2022.
Homilia z Mszy św. o 6.30:
Link do homilii na moim kanale YT @PanemJEZUS:
[https://www.youtube.com/watch?v=zcS1FvtWN-k]
Dzisiejsze czytania: Dz 6,8-10;7,54-60; Ps 31,3cd-4.6 i 8ab.16-17; Ps 118,26a i 27a; Mt 10,17-22
Do przemyślenia: Z czym wiąże się według mnie męczeństwo?
Historie których męczenników chrześcijańskich wywarły na mnie największe wrażenie?
Czy mam odwagę dzielić się dobrą Nowiną o Jezusie?
Życzenia: [Jezus się nam narodził! - Wszystkiego najlepszego na Boże Narodzenie 2023].
Zapraszam do notki: Dlaczego Boże Narodzenie świętujemy 25 grudnia? Jak powstało Boże Narodzenie.
Ze starego modlitewnika: [Modlitwy na Boże Narodzenie] szczególnie [Modlitwa za wstawiennictwem św Szczepana (1857r.)] oraz modlitwy [Do św. Szczepana]
Benedykt XVI: Św. Szczepan wzorem dla nowej ewangelizacji.
W Drugi Dzień Świąt wspominamy św. Szczepana, pierwszego męczennika, którego ukamienowano za publiczne wyznanie wiary w Jezusa Chrystusa. Modlitwą ogarniamy tych, którzy również dziś cierpią prześladowania za to, że w Nowonarodzonym Dzieciątku w żłóbku uznają Zbawiciela świata.
Św. Szczepan był jednym z siedmiu pomocników Apostołów w Kościele jerozolimskim. Według Dziejów Apostolskich "pełen łaski i mocy Ducha Świętego" głosił Dobrą Nowinę z mądrością, której nikt nie mógł się przeciwstawić. Pierwszy męczennik, świadcząc swoją śmiercią o prawdziwości posłannictwa Chrystusa i Jego nauki, urzeczywistnił ideał doskonałego naśladowania Mistrza. Uderzające jest podobieństwo między śmiercią Pana Jezusa i św. Szczepana: fałszywi świadkowie, śmierć poza miastem, oddanie się Jezusa Ojcu, a Szczepana - Jezusowi, przebaczanie prześladowcom. Kult Świętego sięga IV wieku. Imię św. Szczepana wymienia się w Kanonie Rzymskim. [zob. również -> https://www.ekai.pl/].
#MODLITWA: "Wszechmogący Boże, obchodzimy narodziny dla nieba świętego Szczepana, pierwszego męczennika, który się modlił nawet za swoich prześladowców, † daj nam naśladować jego przykład * i naucz nas miłować nieprzyjaciół. Przez naszego Pana Jezusa Chrystusa, Twojego Syna, † który z Tobą żyje i króluje w jedności Ducha Świętego, * Bóg, przez wszystkie wieki wieków.". #Amen.
MODLITWA DO ŚWIĘTEGO SZCZEPANA
Święty Szczepanie,
Ty odważnie broniłeś prawdy, że Jezus Chrystus jest jedynym Mesjaszem i Zbawicielem, Ty pod gradem kamieni modliłeś się nawet za swoich prześladowców. Wstaw się, proszę, za mną przed Bogiem, abym każdym swoim słowem i czynem potwierdzał wiarę w Jezusa oraz potrafił miłować wszystkich, nawet moich nieprzyjaciół. Przez Chrystusa naszego Pana i Zbawiciela. Amen.
Prośba! :) Zbieram i kolekcjonuję [->] stare modlitewniki (sprzed II Soboru Watykańskiego) [- Modlitewnik ->]. Lubię się z nich modlić. Warto do nich sięgać. [->] Masz taki i nie wiesz co z nim zrobić? Jeśli chcesz, aby modlitewnik trafił w dobre ręce, albo chcesz sprawić mi radość, to skontaktuj się ze mną i zwyczajnie przyślij mi go. :) Będę bardzo wdzięczy. A dodatkowo zawartość modlitewnika wzbogaci mój dział modlitw na stronie i może ktoś jeszcze skorzysta. |
Profil katolickich duchownych.
więcej w zakładce: "Kapłaństwo" oraz "Strony i blogi księży".
Odwiedza nas 70 gości oraz 0 użytkowników.
Zabrania się kopiowania i rozpowszechniania materiałów znajdujących się na tmoch.net (szczególnie autorskich grafik i fotografii) bez zgody właściciela witryny. Niniejsza witryna jest w ciągłym rozwoju; strony są dodawane, modyfikowane i... czasami niektóre usuwane. Czasem pozwalam sobie modyfikować, poprawiać bądź uaktualniać już istniejące notki. Taki już jestem :) Aby wesprzeć dzieło ewangelizacyjne "tmoch.net", zobacz zakładkę "wsparcie" [->]. |
|||||||
|
Copyright © 2022 Jezus jest Panem! Wszelkie prawa zastrzeżone. All rights reserved. Strona istnieje od: 10.04.2001 r. |