|
Prośba! :) Zbieram i kolekcjonuję [->] stare modlitewniki (sprzed II Soboru Watykańskiego) [- Modlitewnik ->]. Lubię się z nich modlić. Warto do nich sięgać. [->] Masz taki i nie wiesz co z nim zrobić? Jeśli chcesz, aby modlitewnik trafił w dobre ręce, albo chcesz sprawić mi radość, to skontaktuj się ze mną i zwyczajnie przyślij mi go. :) Będę bardzo wdzięczy. A dodatkowo zawartość modlitewnika wzbogaci mój dział modlitw na stronie i może ktoś jeszcze skorzysta. |
Ty rozerwałeś moje kajdany,
Tobie złożę ofiarę pochwalną
i wezwę imienia Pana.
Góra Moria i Tabor to klamra spinająca dzisiejszą liturgię Słowa. To zapowiedź trzeciej góry - Golgoty - góry ocalenia i zbawienia. Wiele możemy planować, mówić, ale czasem - żeby doświadczyć przemieniającego spotkania z Bogiem - musimy dać coś od siebie. Musimy wdrapać się na górę, aby z niej - z innej perspektywy - spojrzeć na to, co za nami. Powinniśmy schodzić z niej przemienionym - tj. lepszym - ubogaceni spotkaniem z Bogiem żywym. Często dlatego brakuje nam odwagi, że nie jesteśmy głęboko w sercu przekonani o tym, że Bóg jest z nami, że można się z Nim realnie spotkać. Nie można bowiem głęboko wierzyć bez zaufania i miłości - bez pewności i nadziei. Dlatego te góry, to obrazy decyzji na przybliżenie się do Boga, tak jak wspinając się na szczyt przybliżamy się do nieba. To na tych górach zabrzmiała z mocą Ewangelia - Dobra Nowina - Bóg kocha i jest wierny!
Rejonowy dzień wspólnoty Ruchu Światło-Życie - Babice (homilia):
Msza z 19:15 - homilia:
Dzisiejsze czytania: Rdz 22,1-2.9-13.15-18; Ps 116,10.15-19; Rz 8,31b-34; Mt 17,7; Mk 9,2-10
Po Mszy św. serdecznie zapraszam na drugą katechezę wielkopostną zatytułowaną "PUSTYNIA" (zob. "Wielkopostna Szkoła Modlitwy").
Dziś też miałem kazanie na Gorzkich Żalach:
A w bonusie wykład ks. Michała Janochy o Ikonie Przemienienia:
Inspirujące rozważanie:
Niedzielne rozważania z "Gościa Niedzielnego"
Biblijne konteksty (biblia.wiara.pl)
Lectio divina i homilia na stronie biblista.pl
ks. Wojciech Węgrzyniak - medytacja
ks. Tomasz Jaklewicz - Ubrani w łaskę
Ubogacające video komentarze:
SERCE 2.0. Komentarz do Ewangelii.
ks. Roman Trzciński - Wspólnota "Woda Życia" w Warszawie.
Bp Marek Solarczyk
Zachęcam do śledzenia różnych internetowych rekolekcji wielkopostnych, np: "Wielki Post 2015: NAMRQCENIE - franciszkańskie rekolekcje internetowe", "Wielki Post 2015: MLEKO i MIÓD. Internetowe słuchowisko wielkopostne".
Profil katolickich duchownych.
więcej w zakładce: "Kapłaństwo" oraz "Strony i blogi księży".
Odwiedza nas 63 gości oraz 0 użytkowników.
![]() |
Zabrania się kopiowania i rozpowszechniania materiałów znajdujących się na tmoch.net (szczególnie autorskich grafik i fotografii) bez zgody właściciela witryny. Niniejsza witryna jest w ciągłym rozwoju; strony są dodawane, modyfikowane i... czasami niektóre usuwane. Czasem pozwalam sobie modyfikować, poprawiać bądź uaktualniać już istniejące notki. Taki już jestem :) Aby wesprzeć dzieło ewangelizacyjne "tmoch.net", zobacz zakładkę "wsparcie" [->]. |
||||||
![]() |
![]() |